Вчимося, працюємо, гуляємо. Як все встигати?

Вчимося, працюємо, гуляємо. Як встигати все?
Студентів, які мають хвости, повісять на другому поверсі.
Деканат
Шкільне та студентське життя неможливо уявити як без навчання та іспитів, так і без розваг, адже в юності життя грає такими яскравими барвами! Але ж і вчитися треба: освіта – інвестиція в наше майбутнє. Від отриманих знань та навичок залежить наше подальше місце в житті, професійна реалізація, свобода та самодостатність.
Що ж робити – невже закритися в бібліотеці й зубрити вдень та вночі? Ні в якому разі! В житті обовязково має бути місце не тільки для уроків, лекцій, семінарів, колоквіумів та іспитів, але й для творчості, хобі, зустрічей з друзями, походів на концерти та в музей, нарешті, для звичайного домашнього відпочинку.
Час – це гроші: його теж треба витрачати грамотно. Щоб усе встигати і не обрости «хвостами», треба вміти планувати свої справи. І це набагато простіше, ніж здається!
 

Письмовий план на наступний день
Леся запланувала на всі ці довгі вихідні нічого не робити і все встигла.
Ввечері перед сном можна спланувати наступний день на листочку або в щоденнику. Наприклад:
• ранкова зарядка
• сніданок
• 3 пари в інституті
• підготовка реферата
• здати черевики в ремонт
• тренування в спортзалі
• вечеря
Письмовий план – чудовий орієнтир. Ви точно знатимете, що маєте робити, а це ще й надає можливість оптимально спланувати свій маршрут ще під час попереднього планування дня. Це заощадить час та зорієнтує вас у величезній купі справ та задач, до яких у вас ніяк «не дійдуть руки». Важливо також слідкувати за тим, скільки часу займає те чи інше заняття, щоб не перевантажити себе зайвими справами.
 

Грамотне планування
Математична задача: Спеціальний лоток може вмістити 68 курячих яєць. Якщо вминати їх ногами, то влізе в 10 раз більше. Скільки яєць можна утрамбувати ногами в 3 таких ящика?
Г. Остер «Задачник з математики»

Яйця, які вминали ногами, навряд чи придатні для приготування їжі. Так само і справи, зроблені наспіх та «на нервах», не тільки не принесуть задоволення – їх якість, скоріш за все, бажатиме кращого. Можливо, їх навіть доведеться робити наново. Намагаючись зробити якнайбільше та якнайскоріше, ви даремно згаєте час, а нові «хвости» та «згорілі» дедлайни заженуть вас у перманентний стрес. Воно вам треба?
Перед тим, як спланувати будь-яку справу чи захід, слід обдумати, скільки часу потребує його виконання. Визначившись, додайте до цього проміжка часу хоча б 15-20 хвилин для перерви. Це стосується всього: шкільних домашніх завдань, підготовки реферата чи курсової, хатніх справ, рукоділля, розваг.
 

Приорітети
Діагноз: відкритий переломний момент зі зміщенням приорітетів в результаті падіння з висоти своїх ілюзій.
Якщо вам терміново треба здати статтю чи підготуватися до семінару, то прибирання чи прикрашання бісером улюбленої вишиванки слід все ж таки відкласти на потім. Термінові справи треба робити в першу чергу та не відволікатися на інші задачі, інакше ви не встигнете нічого, а від невдачі можете так розкиснути, що вам буде не до вишивки чи миття підвіконь. Якщо ж ви приділите достатньо уваги підготовці та успішно «відстріляєтесь», гарний настрій та натхнення вам гарантовані! У справах має бути порядок, а послідовність їх виконання має залежати від їхнього терміну та важливості. Тоді в вашому житті матиме місце і навчання, і робота, і творчість.
 

Своєчасне виконання справ
Прокрастинація: дедлайни горять, а я почуваюся, як князь Болконський під небом Аустерліца.
Не встигли виконати домашнє завдання? За тиждень минає крайній термін здачі курсової, а у вас «і кінь не валявся»? Науковий керівник сниться вам у кошмарах? А може, завтра день народження у подруги, а ви щойно зрозуміли, що так і не зробили декупажну шкатулку, яку обіцяли їй? Збиралися допомогти прибрати в хаті, але у вітальні досі лежить товстий шар пилу?
Постійно відкладати справи «на потім» — найефективніший спосіб зіпсувати собі життя. Якщо перед вами виникла задача – виконувати її слід негайно. Мити посуд краще після їжі, а не перед обідом. Домашні завдання краще робити безпосередньо після занять – так з ними навіть легше впоратися, адже в голові ще свіжі знання, отримані на уроці. Своєчасне виконання справ, як правило, ще й займає менше часу. В результаті у вас з’явиться набагато більше можливостей для відпочинку та розваг, і життя стане набагато веселішим.
 

Чергування розумової та фізичної праці
Краще синій диплом та червона мармиза, ніж навпаки. (Народна мудрість)
Бажаєте встигати більше? Потурбуйтесь про своє здоров’я та добре самопочуття. Вчитися на відмінно – це чудово, але розумова праця виснажує не менше, ніж фізична. Довга безперервна обробка інформації втомлює мозок. Концентрація знижується, в результаті чого падає і темп, і якість роботи. А якщо героїня-відмінниця ще й має звичку сидіти за підручниками вночі, вона ризикує довести себе до неврозу та нажити проблеми зі здоров’ям.
Що ж тепер, припинити вчитися та прагнути бути найкращою? Звичайно ж, ні! Освіта нам необхідна, і навчанням нехтувати не можна. Але заняття обов’язково мають чергуватися з фізичним навантаженням. На перервах не лінуйтеся виходити на свіже повітря та гуляти, а після занять, перед тим, як приступити до уроків чи підготовки до семінарів, корисно буде зробити зарядку, вправи на розтяжку або присвятити 30-40 хвилин хатнім справам. Фізична праця відновить кровообіг після кількох годин безперервного сидіння, наситить мозок киснем, а це, в свою чергу, покращить увагу та концентрацію, і ви набагато швидше впораєтесь із завданнями.
 

Обережно, соціальні мережі!
— Ти чому не спиш так пізно?
— В інтернеті хтось не правий…
Ніщо не засмічує нашу свідомість так, як багатогодинний серфінг у Фейсбуці, Інстаграмі або Вконтакті. Звичайно, в сучасному світі без соціальних мереж не обійтися. Часто вони – ефективні помічники у веденні власного бізнесу або навіть маленької роботи-хобі: напевно, і ви вмієте робити гарну біжутерію, ліпите з пластики або фотографуєте? Однак зловживання соцмережами – це десятки змарнованих годин та засмічення мозку непотрібною, часто токсичною інформацією, особливо, якщо ви маєте звичку постійно сперечатися з кимось у коментарях. Але ефективність нашої роботи напряму залежить від того, наскільки вільна наша свідомість від інформаційного сміття. Перебування у соціальних мережах має бути строго дозованим.

warning *https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/6466/kofein-coffeinum дата входу 29.05.2019