Затримка місячних: що відбувається?

Затримка місячних: що відбувається?

Більшість дівчат, стикнувшись з такою проблемою, як запізнення менструації, в першу чергу думають про вагітність. Звичайно, якщо зачаття відбулося, відсутність місячних – його очевидна ознака. Однак чи завжди затримка пов’язана саме з цим? Якщо тест негативний або вагітність зовсім виключено із списку ймовірних причин, слід подумати про своє здоров’я та спосіб життя. Жіноча репродуктивна система – доволі складний і тендітний механізм: будь-який несприятливий фактор може серйозно вплинути на його роботу.

Пубертатний період

Якщо у вас не так давно вперше почалися місячні, підстав для хвилювання немає. Перші кілька років менструації у дівчаток-підлітків можуть бути нерегулярними, оскільки жіноча репродуктивна система ще не сформована повністю. Здоровий спосіб життя, статева гігієна та заняття спортом допоможуть зміцнити організм та допомогти йому «дозріти».

Стрес

Найбільш поширена причина затримки. Звичайно, навряд чи цикл порушиться через сварку з подругою чи дрібної буденної проблеми, хоч вона і може зіпсувати настрій. А от сесія чи захист дипломної роботи, розставання з хлопцем, серйозні проблеми чи горе в сім’ї можуть спровокувати збій циклу і тривале запізнення менструації. Цього боятися не варто – слід лише потурбуватися про свою нервову систему та заручитися моральною підтримкою оточуючих.

Перевтома

Тяжко працюєте чи надто часто і довго буваєте у спортзалі? Активний спосіб життя – це, безумовно, прекрасно. Але якщо перестаратися, можна довести себе до гормонального збою. Надважкі фізичні навантаження, особливо при недостатньому харчуванні, порушують продукування естрогена; з цієї причини порушення менструального циклу часто буває у професійних спортсменок. Отже, бережіть себе і не підіймайте надто важкі вантажі. Якщо ви активно та регулярно тренуєтесь, і місячні почали «гуляти», це означає, що пора трохи зменшити навантаження. Порадьтеся з гінекологом та з тренером.

Надмірна або недостатня вага

При серйозному дефіциті харчування та недостатній масі тіла порушується процес дозрівання яйцеклітини, внаслідок чого менструація припиняється. Аменорея (відсутність менструації) спостерігається при індексі масі тіла 18 та нижче. Тривала аменорея, особливо якщо її причина – виснаження, може призвести до подальшого безпліддя.

Зайва вага не менш небезпечна для жіночого здоров’я. В жировій тканині продукується естроген. При ожирінні (ІМТ понад 29) рівень цього гормону стає надто високим, що призводить до таких неприємних наслідків, як нерегулярні чи рідкі менструації, безпліддя, маточні кровотечі, полікістоз яєчників та пов’язані з ним гормональні порушення, а також небезпечні ускладнення під час вагітності.

Якщо ваша вага значно менша або більша за норму, слід звернутися до гінеколога, ендокринолога та дієтолога для складення комплексної схеми лікування.

Подорожі

Менструальний цикл тісно пов’язаний з біологічним годинником. З цієї причини місячні можуть запізнитися через зміну годинних поясів, особливо після подорожі на дальні відстані. Якщо ви полетіли на інший континент та поміняли місцями день та ніч, не варто лякатися, якщо менструальний цикл «розладнається». Організм потребує деякого часу для адаптації – зазвичай це 2-3 місяці.

З цієї ж причини цикл може збиватися через зміну робочого графіку – наприклад, якщо ви почали працювати у нічну зміну.

Прийом медикаментів

Найчастіше цикл міняється під час прийому оральних контрацептивів, тому їх приймати слід тільки за рекомендацією гінеколога. Також затримка менструації може бути внаслідок прийому так званих «екстрених контрацептивів» — наприклад, Постинор. Так організм реагує на препарат, який перешкоджає зачаттю, змінюючи структуру ендометрію та пригнічуючи овуляцію. Однак в останньому випадку слід все ж таки зробити тест, щоб виключити з імовірних причин вагітність. І памятайте про те, що екстрені контрацептиви можна вживати лише в крайньому випадку.

Інші ліки, які можуть впливати на менструальний цикл – антидепресанти, хіміотерапевтичні засоби, кортикостероїдні гормони.

Запальні процеси

Серйозна застуда, пневмонія, ангіна, інфекційні хвороби, загострення будь-яких хронічних запалень може негативно вплинути на менструальний цикл. Відновлення циклу настає протягом 2-3 місяці після одужання.

Гормональний дисбаланс

Якщо, окрім запізнення місячних, ви також помітили такі симптоми, як надмірне оволосіння (гірсутизм), швидкий набір маси тіла, масна шкіра, вугрові висипання та проблеми з зачаттям, слід негайно звернутися до гінеколога-ендокринолога. Всі ці симптоми вказують на синдром полікістозних яєчників – дуже поширене і досить небезпечне для здоров’я захворювання.

А якщо нерегулярні менструації супроводжуються безсонням, гіперактивністю, втратою ваги, тахікардією, пітливістю – слід перевірити щитовидну залозу. Ці симптоми можуть вказувати на гіпертиреоз – надлишок гормонів щитовидної залози. Збивати цикл може й гіпотиреоз – недостатній рівень тиреоїдних гормонів. Його ознаки – слабкість, нездужання, хронічна втома, депресія, випадіння волосся, зайва вага. Для корекції функції щитовидної залози слід звернутися до ендокринолога.

warning *https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/6466/kofein-coffeinum дата входу 29.05.2019