Затримка місячних

Затримка місячних: що відбувається?

Більшість дівчат, зіткнувшись з такою проблемою, в першу чергу думають про вагітність. Звичайно, якщо зачаття відбулося – це явна ознака, але чи завжди затримка менструації пов’язана саме з «цікавим положенням»?

Якщо тест негативний або ж вагітність виключена зовсім, слід задуматися про своє здоров’я та спосіб життя.

Період статевого дозрівання

Якщо у вас не так давно були перші місячні, хвилюватися нема про що. Перші два роки нерегулярний цикл є нормою. Здоровий спосіб життя, статева гігієна та заняття спортом допоможуть зміцнити організм і допомогти йому «дозріти».

Стрес

Звичайно, навряд чи цикл порушиться через сварку з подругою чи дрібну неприємність, хоч вона і може зіпсувати настрій. А ось сесія або захист дипломної роботи, розставання з хлопцем, серйозні проблеми чи горе в сім’ї можуть викликати збій циклу і тривалу затримку менструації. Цього боятися не варто — слід лише потурбуватися про свою нервову систему та заручитися моральною підтримкою оточуючих.

Перевтома

Важко працюєте або занадто часто й довго буваєте в спортзалі? Активний спосіб життя – це, безумовно, чудово. Але надважкі фізичні навантаження порушують вироблення естрогену; з цієї причини збої менструального циклу часто бувають у професійних спортсменок.

Надмірна чи недостатня вага

При недоїданні і недостатній вазі порушується процес дозрівання яйцеклітини, внаслідок чого місячні припиняються. Аменорея (відсутність менструації) спостерігається при індексі маси тіла нижче 18. Тривала відсутність місячних через виснаження може призвести до безпліддя і раннього клімаксу в подальшому.
Зайва вага теж небезпечна для жіночого здоров’я. Справа в тому, що в жировій тканині виробляється естроген. Тому ожиріння (ІМТ більше 30) може стати причиною багатьох жіночих хвороб та ускладнень при вагітності.

Подорожі

Затримка місячних може наступити через зміни часових поясів, особливо при подорожах на далекі відстані. Якщо ви полетіли на інший континент і поміняли місцями день і ніч, не варто лякатися, якщо менструальний цикл «розладнається».
З цієї ж причини цикл може збиватися при зміні робочого графіку — наприклад, якщо ви стали працювати в нічну зміну.

Прийом медикаментів

Найчастіше цикл змінюється через прийом протизаплідних таблеток. Без призначення лікаря їх пити не можна! Затримувати місячні можуть і «екстрені контрацептиви» на кшталт Постинора. Це нормальна реакція організму: такі препарати перешкоджають зачаттю, пригнічуючи вихід яйцеклітини в матку. Але тест все ж варто зробити, щоб виключити вагітність.

І пам’ятайте про те, що екстрені контрацептиви слід застосовувати тільки в крайньому випадку.
Інші ліки, які можуть впливати на менструальний цикл — антидепресанти, засоби для хіміотерапії або кортикостероїди.

Проблеми зі здоров’ям

Серйозна застуда, ангіна, інфекційні хвороби, переломи та реабілітація після них, оперативне втручання, загострення будь-яких хронічних запалень — все це може порушити регулярність місячних. Після одужання цикл відновлюється протягом 2-3 місяців.

Гормональний дисбаланс

Якщо, крім затримки місячних, ви помітили такі симптоми, як надмірний ріст волосся на тілі, швидкий набір ваги, жирність шкіри, вугрова висипка та проблеми з зачаттям, слід негайно звернутися до гінеколога-ендокринолога. Всі ці симптоми вказують на синдром полікістозних яєчників, а це дуже небезпечно для здоров’я.

warning *https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/6466/kofein-coffeinum дата входу 29.05.2019