Менструальний цикл

 У підлітковий період дівчина переживає багато змін.  Перша менструація – один з головних маркерів статевого дозрівання. Після перших місячних в організмі дівчини встановлюється певний цикл овуляцій та менструацій.

Менструальний цикл – це проміжок часу від початку менструації до першого дня наступної.

Його приблизна тривалість – 30 днів, але може варіюватися від 21 до 35 днів.

Що ж відбувається під час місячних і протягом циклу?

Щомісяця в одному з яєчників дозріває кулька (фолікул) з яйцеклітиною. В цей час на внутрішній поверхні  матки розростається і потовщується верхній шар слизової оболонки — ендометрій. Це необхідно для того, щоб запліднена в потрібний час яйцеклітина легко прикріпилася до стінки і розпочалась вагітність.

Якщо ж зачаття не відбулось, внутрішня поверхня матки відторгає ендометрій, через що виникає кровотеча.

Це і є менструація, яка може супроводжуватися нездужанням та неприємними симптомами, особливо в перший день.

В період менструації м’язи матки ритмічно скорочуються, виводячи з організму залишки ендометрію, що викликає больові відчуття, які можуть змінити намічені плани.

 Подолати неприємні аспекти місячних, особливо больові відчуття в перші дні, допоможе ТАМІПУЛ® який  розроблений спеціально для дівчат.
Завдяки трьом активним компонентам, ТАМІПУЛ® знімає біль, зменшує набряки і втому. 

Після того, як менструальна фаза завершилась, починається дозрівання нового фолікулу, і цикл повторюється знову.

Менструальний цикл регулюється багатьма гормонами. Протягом життя можливі деякі збої циклу.

Порушення менструального циклу вважається допустимим в перші 2 роки після перших місячних і в останні 3 роки репродуктивного віку (перед настанням менопаузи).

В іншому випадку це може бути першим «тривожним дзвіночком»: якщо один цикл тривав 25 днів, а наступний – 35, слід негайно звернутися до гінеколога і ендокринолога.

Менструальний цикл – це складний і дуже тендітний біологічний годинник. Його стабільна робота – запорука жіночого здоров’я. Тому бережіть себе і будьте здорові!

warning *https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/6466/kofein-coffeinum дата входу 29.05.2019